Gebelik haftası, son adet tarihine göre hesaplanır. Son adet tarihinden kasıt en son gördüğünüz adetin ilk günüdür. Gebelik takvimi ilk günden itibaren yaklaşık olarak şöyle özetlenebilir:
Boyu henüz ultrason cihazında görülemeyecek kadar küçük, yaklaşık 1-2 mm civarındadır.
İmplantasyondan gerçekleştikten sonra hücre topluluğu ikiye ayrılmaktadır: Embriyoyu oluşturan hücrelerden bebeğiniz gelişecek, diğer hücre topluluğundan ise plasenta gelişecektir. Halk arasında bebeğin eşi de denilen plasenta, bebeğiniz ile sizin aranızda köprü oluşturan ve besin alışverişini sağlayan yapıdır. Plasentanın bir tarafında göbek bağı oluşur ve gebelik boyunca bebeğinizi koruyacak olan amniyotik sıvı ise etrafını saran bir zarın veya yumurta kesesinin içinde oluşmaya başlar.
Erken gebelik belirtilerinde ağrılı ve şiş göğüsler, yorgunluk, sık idrara çıkma, bulantı kusma, vücutısısıartışı, lekelenme ve kanama görülebilir.
5. hafta gebelik sürecinde bebeğinizin hızlı büyür. 3-4mm kadardır.
Dolaşım sistemi çalışmaya başlar ve çok zayıf kalp atışları görülür. Bu noktada, bir susam tanesi boyutunda. Üç katmandan oluşuyor; ektoderm, mezoderm ve endoderm. Bu katmanlar sonraki zamanlarda dokulara ve organlara dönüşecek.
Hamilelik sürecinin bu aşamasında adet benzeri kramplar ve bel ağrıları sık görülür.
Bebeğinizin burnu, ağzı ve kulakları şekillenmeye ve bağırsak ve beyin gelişmeye başlar. Kollar ve bacaklar tomurcuklanır. Kalbi dakikada 100-160 kere atım yapar. Bebeğimiz bezelye tanesi kadar. Hormonlara bağlı olarak ruhsal durumunuz değişiklik göstermeye başlar.
Gebelerin yaklaşık %80’i ilk üç ayda sabah bulantısı yaşar. Artan progesteronun sindirim kanalını yavaşlatması yüzünden kabızlık da yaşayabilirsiniz.
Yedinci haftada bebeğinizin büyüklüğü bir önceki haftaya göre 2 kat artar, plasenta ve amniyotik kese gelişir. Küçük el ve ayaklar tomurcukları da filizlenmeye başlar.
Anne adayının sabah bulantıları bu hafta artabilir.
Anne adayı henüz hissedemese de bebek sekizinci haftada hareket etmeye başlar. Baş-popo uzunluğu yaklaşık 1.3 cm civarındadır.ağzı ve burnu daha seçilebilir bir hale geldi. Göz kapakları oluşmaya başlıyor fakat hala yapışık durumda.
Süt kanalları ve keseleri
büyümeye başladığından anne adayı bu haftada
göğüslerinde büyüme hissedebilir.
Anne
adaylarının üçte ikisi ilk üç aylık
dönemin bir noktasında hamilelik sebebiyle bulantı
yaşarlar. Keşfetmiş olacağınız gibi sabah bulantısı günün
her saatinde yaşanabilir.
Bebeğinizin gözleri, ağzı ve dili oluşmaya başlar. Embriyonuz ortalama 2 cm boyunda ve 2 gram ağırlığındadır. Hızla kilo almaya devam eden bebeğinizde kalp 4 odacığa bölünmesini tamamlar. Sizin beslenmeniz bebeğinizin beslenmesi demek. Peki kaçınmanız gereken besinler hangileri? Detaylı bilgi için tıklayınız.
Mide bulantı ve kusmalarınız hala devam diyor olabilir. Plasenta gelişmiştir. Areolalarda (meme uçlarınızın koyu renkli kısmı) küçük beyaz çıkıntılar da görmeye başlayabilirsiniz. Montgomery bezleri adı verilen bu bezler, emzirme süresince meme uçlarınızı nemli tutmak için yağlar üretecektir.
Embriyo artık fetüs olarak adlandırılır. Baş popo uzunluğu yaklaşık 3 cm kadardır ve 4 gram ağırlığındadır. Beyin aktiftir ve beyin dalgaları vardır. Bu aşamada tüm vücut organları oluşur. Birbirinden yeni ayrılmış el ve ayak parmakları gelişmeye başlar. Minik diş tomurcukları oluşmaktadır.
Gebeliğinizin bu aşamasında kalbiniz damarlarınızda daha fazla kan pompalamaya başlar. Hafif kilo alımı başlar. Karın ve kalça bölgesi genişler.
Bebeğiniz artık tamamen oluştu. Baş popo uzunluğu 4 cm civarında ve 7 gram ağırlığına ulaşmıştır. Bebeğinizin Minik kalbi gelişmeye devam eder. Dakikada 120-160 arasında bir atış ile sizin kalbinizin neredeyse iki katı hızla atmaktadır. Tekme atar, hıçkırır ancak bunların hiçbirini henüz hissetmezsiniz. Bulantı ve kusma şikayetleriniz azalabilir.
Kabızlık ve mide yanmaları başlayabilir.
12. haftada göz kapakları oluşmuştur ve kapanacaktır. İkinci üç ayın sonuna kadar bunlar birleşik şekilde kalacaktır. Anne karnında 12. haftasına giren bebeklerin artık el ve ayak parmakları birbirinden ayrılmış duruma gelir. Parmakları oluşan bebeğin tırnakları da gelişmeye başlar. Bebeğinizin baş popo uzunluğu yaklaşık 5.4 cm ve 14g ağırlığında ve bir erik büyüklüğündedir.
Biraz hareket etselerde, bebeğin hareketlerinin anne tarafından hissedilmesi için henüz çok erkendir.
Göğüslerinizde ağrı hissedebilirsiniz. Kabızlığı önlemek için diyetinize dikkat edin ve bol sıvı tüketin. Bu haftadan itibaren kısa süre içerisinde yorulmalar da gözlemlenebilir.
Bu sitede yer alan bilgiler, hekim ve eczacıya danışmanın yerine geçmez.